2012. december 14., péntek

MARCIPÁNOS BEJGLI


Hozzávalók 2 rúdhoz
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg sertészsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája + 1 kikevert egész tojás fele
  • 1/2 dkg friss élesztő elmorzsolva
  • 1 csipet só
  • 1/2 dl tejföl

a kenéshez:
  • 1 tojás

a töltelékhez:
  • 40 dkg héja nélkül darált mandula
  • 28 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
  • 1-2 evőkanál színtelen mandulaaroma


A tészta hozzávalóit kimérjük, összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és hűtőszekrényben lefedve egy éjszakát pihentetjük.
A töltelékhez a hozzávalókat az aroma kivételével lábasba mérjük és összefőzzük. Amikor a massza összeállt, hozzáadjuk a mandulaaromát, először csak egy evőkanálnyit. Keverjük el a krémben, és kóstolással döntjük el, hogy tegyünk-e még bele. Amikor a krém elkészült, teljesen kihűtjük, és csak utána töltjük a kinyújtott tésztába.
A tésztát a pihentetés után két sütőpapír között a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. (Két sütőpapír között a tésztát késpenge vastagságúra tudjuk nyújtani, így megkönnyítjük, meggyorsítjuk a nyújtást.) A tésztalapokat megkenjük a töltelékkel, a tészta szélein egy-egy centi kihagyással. A tésztát a sütőpapír segítségével feltekerjük, a végeket a rudak alá hajtjuk, és kivajazott tepsire vagy sütőpapírra helyezzük, majd fél órát pihentetjük.
A márványozáshoz a tojásfehérjét és a sárgáját külön-külön kikeverjük. Először a felvert sárgájával kenjük le hosszában a rudakat kenőtoll vagy szilikonecset segítségével, majd 10 percig száradni hagyjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük.
10 perc után az enyhén felvert fehérjével a rudakat keresztben is lekenjük.
A rudakat ezután hústűvel több helyen megszurkáljuk, majd sütőbe tesszük, és 30 perc alatt megsütjük őket. (Ne süssük tovább, mert megrepedhet a sütemény!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése