2012. december 14., péntek

Pozsonyi diós kifli

Elég régen keresem már a megfelelő pozsonyi kifli receptjét!


Hozzávalók:


50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
2 tojássárgája
csipet só

A töltelékhez:
40 dkg darált dió
5 dkg darált keksz
1.5 dl víz
15 dkg cukor
1 evőkanál méz
1 narancs vagy citrom reszelt héja
(esetleg 4 dkg mazsola és 4 dkg kandírozott citrushéj)

A kenéshez:
1 tojás


A hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a hideg tejben feloldott, csomómentesre elkevert, de nem felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Gyorsan, alaposan szép fényes felületű tésztává gyúrjuk. Kevés liszttel megszórva konyharuhával letakarva 15-20 percre (nem többre!!!) hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket, amihez a a vizet a cukorral és a mézzel 5 percig forraljuk. A diót összekeverjük a száraz hozzávalókkal, végül a cukorsziruppal leforrázva jól összekeverjük. Kihűtjük. A tésztát a hűtőből kivéve 30 részre osztjuk. Kb. 3 dkg-os tésztadarabokra. Gömbölyűre formáljuk, majd 10 x 7 centis ovál formára nyújtjuk. A tészta közepére 1 evőkanálnyi (kb. 3 dkg) tölteléket teszünk. Ellapítjuk, majd felgöngyöljük a tésztát és kialakítjuk a patkó vagy ácskapocs formát. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket egymástól kicsit távolabb. Lekenjük a tojássárgával. Langyos helyen addig pihentetjük, amíg a tojássárga meg nem szárad és a kiflik felületén hajszálrepedések nem keletkeznek. Ekkor lekenjük a tojásfehérjével és továbbra is langyos helyen addig pihentetjük, amíg a kiflik felülete meg nem szárad. 210 fokos gőzös (sütés előtt 2-3 jégkockát beledobunk, vagy vizet spriccelünk a még üres sütőbe) sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Nagyon sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése